orígens

L'agermanament amb Matanzas, Cuba

Vilanova i la Geltrú està agermanada amb Matanzas des de l’any 1998.
L’objectiu de l’agermanament és donar suport a una ciutat que sempre ha estat present en la nostra història i amb la qual existeixen lligams molt estrets, tant personals com institucionals.

La relació entre ambdues ciutats es va iniciar entre finals del segle XVIII i principis del segle XIX, quan els primers emigrants vilanovins es van establir en diferents ciutats cubanes, especialment a Matanzas. De Vilanova i la Geltrú hi van anar, entre d’altres, personatges com Francesc Gumà i Ferran, Josep Tomàs Ventosa i Soler, Josep Font i Gumà, Francesc Font i Parés, Francesc Gumà i Carbonell…

L’agermanament amb Matanzas és de caire solidari i té com a objectiu mantenir una relació horitzontal que beneficiï el procés de desenvolupament d’un dels municipis agermanats. El protocol d’agermanament preveu l’actuació en diferents àmbits: millora dels equipaments escolars, formació educativa, promoció d’activitats culturals que permetin un millor coneixement de les dues ciutats, millora dels equipaments sanitaris, dinamització econòmica, etc.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú hi ha endegat un pla de rehabilitació d’escoles i altres edificis.

La voluntat dels dos municipis és desenvolupar conjuntament projectes que donin a conèixer encara més la relació històrica que mantenen.

Documentació relacionada
Ratificació Agermanament Matanzas